Skip to content

#22 verbindend gevoelens fotograferen

Op sociale media tonen we vaak alleen het beste van onszelf. De Picture Perfect cultuur: geposeerd, altijd gelukkig en liefst van al nog opgesmukt met wat filters. Daarom organiseerden we afgelopen maanden de fotowedstrijd Mixed Feelings. Er bestaan immers geen goede of slechte gevoelens. We ervaren sommige als prettig en andere als onprettig. Gevoelens vertellen je wat belangrijk voor je is en wijzen je de weg naar je behoeftes, je waarden. En net omdat iedereen voelt, kunnen we daarop met elkaar verbinden. 

Beelden tonen vaak herkenbare gevoelens.
Dat kan heel persoonlijk zijn. Dus waarom maak je ze niet zelf?

Om je te helpen, geven we jou de 5 toptips mee die Khiara Gray, beroepsfotograaf en vrijwillig jurylid, voor onze fotowedstrijd schreef. Haar eerste tip is meteen jouw opdracht voor dit weekend! 

1. Fotografeer heel veel. Ook zonder camera. Leer kijken en voelen alvorens je klikt. Wanneer je op pad bent zonder camera, kan je foto’s maken in je hoofd. Je kan de techniek achterwege laten en opgaan in het moment. 

Ondertussen vraag je je af: Wat zie je? Hoe voelt dat? Wat zie je precies dat je dit gevoel bezorgt? Hoe zou je dat kunnen vastleggen met camera? Welke compositie zou je kiezen? Zouden andere mensen hetzelfde voelen bij wat jij ziet? …

Maar met camera fotograferen is natuurlijk ook erg leerzaam! Veel fotograferen, ook de gewone dingen, helpt je om de techniek in die mate onder controle te krijgen dat je er niet meer over moet denken. Zo kan je wanneer het eropaan komt, je concentreren op wat echt belangrijk is: gevoel.

2. Verkies authentiek boven ‘perfect’. Een perfect beeld, wat is dat eigenlijk? Meestal is het aangenaam om naar te kijken, want alles klopt. Het is wat we verwachten als kijker. Maar net daarom zijn we er ook snel op uitgekeken. Het raakt ons vaak niet meer echt.

We zien zo veel perfecte reclamebeelden dat we er een beetje ongevoelig voor worden. Of dat ze ons achterlaten met een gevoel van minderwaardigheid. Ons leven is namelijk nooit zo perfect als die beelden ons tonen.

Beelden die oprechte gevoelens tonen, kunnen ons wel raken. Ze zorgen voor herkenning. Ze helpen ons denken, over onszelf en de wereld. Soms zorgen ze ervoor dat we minder eenzaam zijn.

3. Voel wat je wilt vastleggen. Voel het echt. Voel wat je ziet met je hart, met je buik, tot in de toppen van je tenen. Voel de sfeer van de omgeving aan. Voel mee met je model. Doorvoel je eigen emoties bij een zelfportret. Voel wat het met je doet om naar iets te kijken. 

Kijk dan wat het precies is dat dit gevoel versterkt: het licht, het contrast, een gezichtsuitdrukking, een detail of net een gevoel van ruimte?

4. Gebruik techniek ter ondersteuning. Je moet geen techneut zijn om een mooie, gevoelige foto te maken. Het kan wel helpen om kennis te hebben van licht, compositie, uitsnede, perspectief, scherptediepte, beweging, kleur…

Ten minste, als je deze kennis inzet ter ondersteuning van het gevoel dat je wilt overbrengen en niet als regels om een ‘perfecte foto’ te nemen.

Zo geeft fotograferen op ooghoogte bijvoorbeeld een heel ander gevoel dan wanneer je een foto neemt van bovenaf of van onderaf. Als je bewust omgaat met techniek, kan je de realiteit helemaal naar je hand zetten.

5. Werk nog even verder. Het creëren van een beeld eindigt meestal niet wanneer de foto gemaakt is. 

De juiste foto selecteren is niet altijd makkelijk en vraagt vaak meerdere keren ‘een frisse blik’. In nabewerking kan je benadrukken wat jij belangrijk vindt om het juiste gevoel over te brengen en storende elementen minimaliseren. Dat kan door middel van contrast, uitsnede en compositie, maar ook door bijvoorbeeld kleuren aan te passen. 

***

’30 dagen vertragen’ was een campagne van Impuls en Waerbeke.

Back To Top