Skip to content

Met z’n allen thuis: omgaan met frustraties en ergernissen

Leven en werken tijdens coronatijden vraagt op verschillende vlakken een aanpassing van ieder van ons. Of je nu alleen woont of samen met je gezin/familieleden/vrienden, of je nog (buitenshuis) aan het werk bent of je dag thuis doorbrengt: de specifieke omstandigheden maken dat er mogelijks meer ergernissen en frustraties de kop opsteken.

Waarschijnlijk herken je er wel eentje: je stelt vast dat …

  • sommige mensen het niet zo nauw nemen met de opgelegde maatregelen;
  • je huisgenoot plotseling wel heel veel oefent op zijn viool, saxofoon, gitaar, blokfluit, …;
  • je pubers elkaar voor de derde keer die dag in de haren vliegen;
  • de buurvrouw uit verveling weer maar eens haar gras afrijdt;
  • je collega er gebruik van maakt om de kantjes eraf te lopen;
  • je facebookaccount ontploft omdat die ene kennis de hele dag door foto’s post omdat hij niks anders meer te doen heeft;
  • je kleuter weer eens naast het tekenpapier heeft gekleurd;

Je ergeren en frustreren is één ding. Je frustratie uiten op een constructieve manier, eentje waarop je de relatie met de ander niet schaadt, een ander. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Aanleiding versus oorzaak

Als je meer inzicht wil krijgen in je eigen frustraties en hoe er constructiever mee om te gaan, kan het helpend zijn om te weten dat er een verschil is tussen de aanleiding van je ergernissen en de oorzaak ervan. Vaak vertellen we onszelf dat de ander de oorzaak is van onze frustratie. Dit is echter een misvatting.

Anderen kunnen de aanleiding zijn van onze frustraties, maar de oorzaak van onze ergernissen ligt bij onszelf. De oorzaak is namelijk altijd een behoefte die niet ingevuld is. Frustraties vertellen je iets over wat voor jou wezenlijk van belang is en wat nu in het gedrang komt. Neem daarom de tijd om erachter te komen wat het precies is, dat aandacht nodig heeft.

We bekijken enkele van de bovenstaande voorbeelden ter illustratie:

Aanleiding= extern= louter een triggerOorzaak= intern= een behoefte die niet vervuld is
Niet naleven van opgelegde maatregelenControle? Autonomie?
Oefenen op muziekinstrumentRust? Rekening houden met elkaar?
Ruzie makende pubersGemak? Harmonie?

Op deze pagina kan je inspiratie vinden om bij je eigen frustraties op zoek te gaan naar jouw onderliggende behoeften op dat moment.

Omgaan met de situatie

Kijk je op deze manier naar frustraties, dan leg je automatisch de verantwoordelijkheid voor je ergernissen terug bij jezelf. Zo kan je een constructieve keuze maken in hoe je hiermee omgaat: sakkeren en snauwen op de ander of op zoek gaan naar je onderliggende behoeften en daaraan gekoppelde acties: zelf naar de overkant van de straat stappen, vragen om op een bepaald uur viool te spelen of gaan wandelen op dat moment, afspraken maken met elkaar, aangeven dat geruzie je ambeteert en dat je voorstelt om elk apart iets te gaan doen, …

Inzicht in je eigen frustraties levert uiteraard niet altijd het gewenste resultaat. Ondanks alle goede voornemens om je rust te bewaren, kan het zijn dat je toch rechtstreeks in de aanval gaat en vechten we soms met alle wapens die we hebben.

Toch is het belangrijk te weten: hoe vaker je aan de slag gaat met de omslag maken van ‘ik ben lastig en dat is zijn/haar schuld’ naar ‘ik ben lastig en ik zoek naar wat dat vertelt over mijn eigen behoeften’, hoe vaker je bewust zal kunnen kiezen voor je acties en hoe groter de kans dat je je eigen frustraties kunt ombuigen. Oefenen is dus de boodschap!

Elke Fierens

Back To Top