Ga naar hoofdinhoud

Verbindende Communicatie: Een gids voor de kerstperiode

Kerstmis. Een periode van vrede op aarde, gezelligheid en lachende gezichten. Dat is alleszins het beeld dat we overal voorgeschoteld krijgen. Voor veel mensen betekent de eindejaarsperiode naast feest vieren ook stress.  

Denk maar aan de verplichte nieuwjaarsreceptie van het werk, met honderden mensen die misschien wel je collega’s maar daarom niet je vrienden zijn. Of dat ene familiefeest met mensen waar je niet zo’n dichte band mee hebt. Of misschien kijk je op zich wel uit naar een familiemoment maar vrees je dat één of twee andere aanwezigen de gezellige sfeer zullen verstoren. 

Op welke manier ga je hier mee om en hoe kan je reageren? Wat kan je eventueel vooraf en achteraf doen. Welke tools kan Verbindende Communicatie je aanreiken voor verbindende eindejaarsfeesten

VOOR DE SOEP EN DE PATATTEN 

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat geldt zowel voor een kerstfeest dat je zelf organiseert als voor een feest waar je te gast bent.  

Wil ik dit nu doen? 

Zo is het waardevol om je de vraag te stellen “Wil ik dit nu doen?”  Deze zin helpt je vertragen en prioriteiten te stellen. Verbindende Communicatie gaat niet enkel over verbinding maken met anderen, maar evenzeer over verbinding maken met jezelf zodat je dicht bij jezelf kan blijven.  

Misschien kom je wel tot de conclusie dat je dit jaar niet naar het kerstfeest gaat omdat dit te druk is voor jou. Als alternatief maak je liever afspraken met verschillende familieleden afzonderlijk. Zo kan je genieten van hun gezelschap zonder risico op overprikkeling. In een ander scenario ga je mogelijks wel naar de nieuwjaarsreceptie maar geef je jezelf toestemming om weer te vertrekken na een half uurtje in plaats van uren te blijven, zoals sommige collega’s doen.  

Door stil te staan bij de vraag “Wil ik dit nu doen?”, kies je bewust zelf om al dan niet deel te nemen. Het is jouw eigen keuze. Je weet waarom je doet wat je doet. Het is niet langer louter een verplichting van buitenaf.  

Bewuste keuzes en goede voornemens 

Eens je de beslissing genomen hebt om te gaan, hou dan goed voor ogen waarom je die keuze gemaakt hebt. Klik hier voor ons behoeftenkaartje voor een overzicht van allemaal redenen waarom wij doen wat we doen. 

“Omdat ik ergens wil bij horen” 

“Omdat ik weet hoe belangrijk mijn moeder het vindt dat ik er ben en ik wil dat voor haar doen”

Onderzoek meteen ook wat maakt dat het voor jou misschien ook wel lastig wordt. 

“Ik vind echtheid en authenticiteit zeer belangrijk maar op deze receptie gaat het precies enkel over je successen” 

“Ik heb voldoende rust nodig en de voorbije jaren was het voor mij soms heel druk met 20 personen in één woonkamer” 

“Ik vind gelijkwaardigheid heel belangrijk en als ik nu nog maar denk aan sommige uitspraken van tante Noor dan word ik al boos omdat zij daar een andere invulling aan geeft dan ik”  

Het kan helpend zijn te weten dat een bepaalde behoefte niet vervuld zal worden op een bepaald moment.

“Ok, als ik naar dit feestje ga, zal ik een paar uur minder mijn behoefte aan echtheid en authenticiteit kunnen vervullen. Niet iedere behoefte kan altijd en op ieder moment helemaal vervuld zijn”.

Dat kan op zich al rust geven. 

Of je kan je al voorbereiden op hoe je toch meer van die behoefte kan invullen. Voor, na of tijdens het feest. Zo zorg je ervoor dat je niet leegloopt tijdens de eindejaarsperiode en je bewust omgaat met wat jou heel veel energie vraagt.  

Je kan bijvoorbeeld voorstellen om een wandeling te maken met wie wil. Of je vertelt aan de gastheer/gastvrouw eerlijk dat je af en toe wat tijd hebt voor jezelf en je gaat even kort naar buiten. 

Je kan ook vooraf bepalen met wie je vooral wel gesprekken zal aanknopen. Zo kan je jezelf voornemen om gesprekken met tante Noor te beperken en bewust andere gesprekspartners of bepaalde gespreksonderwerpen opzoeken.  

Je kan ook tussen de familiefeesten en recepties door een afspraak inplannen met vrienden, waar je wel helemaal jezelf kan zijn en je jezelf gezien en begrepen voelt.  

TIJDENS DE FEESTEN: LUISTEREN NAAR JEZELF 

Zelfs de beste voorbereidingen zullen niet kunnen voorkomen dat er meerdere momenten zijn waarop je signalen krijgt van jezelf dat er iets aan de hand is. Je merkt irritatie of verdriet. Je spieren voelen gespannen of er gaat een hele bende jakhalzen in je hoofd tekeer.  

Geef hier gehoor aan en vertraag. Ga even naar het toilet of ga op zoek naar frisse lucht of wat water. Luister naar jezelf en probeer bewust keuzes te maken. Ook hier kan het kaartje “Wil ik dit nu doen?” je helpen. Tip: Bewaar de digitale versie op je smartphone en neem het erbij terwijl je even op de pauzeknop drukt.

Hoe kan je bijvoorbeeld reageren op een zinnetje als: “Ik mag mijn mening toch nog wel zeggen? Of heb je liever dat ik gewoon zwijg?” 

Een manier kan zijn: “Ik begrijp dat je vooral zelf wil kunnen kiezen wat je wanneer zegt (polsen naar behoefte). Klopt dat?” 

Of “Het is net omdat ik het zo belangrijk vind dat wij in deze familie eerlijk zijn met elkaar (behoefte) dat ik ook graag mijn standpunt geef en dat ik dus zeg dat ik het niet met je eens bent… Als je wil leg ik je ook uit waarom ik het moeilijk heb met hetgeen je net vertelde… Of we kunnen het er ook op houden dat wat het hierover oneens zijn. Wat denk je? (verzoek)” 

Verbindende Communicatie in actie: Terugblik en vooruitkijken 

Eens de drukte en stress van de feesten achter de rug zijn, kan het geen kwaad om met mildheid te reflecteren op de afgelopen periode. Mindfulness is één van de manieren om meer rust te vinden bij jezelf. Hier vind je een oefening om contact te maken met je adem.  

Welke behoeften werden de afgelopen weken minder ingevuld? Hoe kan je die zelf invullen?

Wat kan je doen samen met de mensen waar je je heel goed bij voelt?  

Blijft er nog wat hangen van een specifieke situatie? Wil je daar graag iets mee te doen? 

Beeld je in dat er nog een specifiek gesprek is, met een specifieke persoon waar je mee in je maag zit en waar je toch nog op wil terugkomen. Zo heb je bijvoorbeeld gezwegen terwijl je iets had willen zeggen of je hebt wel gesproken maar het kwam er op een manier waar je zelf niet fier op bent. 

Het kan een idee zijn om hier nog eens, in meer gunstige omstandigheden daar een eindejaarsfeest, op terug te komen. Neem ook hier weer voldoende tijd om dit voor te bereiden zodat je goed weet waarom je dit graag wil bespreken, wat jouw behoeften hierin zijn. 

Uitgesplitst in de vier stappen kan je zo’n gesprek als volgt opstarten:   

Waarneming: “Weet je nog, met Kerstmis” in sommige contexten is dit voldoende. Misschien is er iets meer informatie nodig. Het kan ook zo klinken: “jij hebt toen … gezegd en ik heb toen gezwegen”.  

Je gevoelens “ik zit er nog wat mee” of “ik voelde me heel erg boos” 

Behoefte: “ik wil graag eerlijk zijn met jou” “ik begrijp niet goed wat er gebeurd is en wil graag begrijpen waar het over ging” “ik vind onze relatie zo belangrijk” 

Verzoek: “kan je me vertellen wat maakt dat je …?” “mag ik op een andere manier proberen zeggen wat ik bedoelde?” 

Uiteraard is Verbindende Communicatie geen tovermiddel waardoor iedere kerst-en eindejaarsbijeenkomst plotseling de sfeer en gezelligheid heeft van een reclamefilmpje.  

Toch geloven we dat zelfs uitdagende sociale situaties worden omgezet in kansen voor begrip en verbondenheid. 

Impuls wenst je een fijne, verbindende eindejaarsperiode en een hoopvolle start van het nieuwe jaar.  

Back To Top