Ga naar hoofdinhoud

Focusing Vlaanderen

Focusing is contact maken met je beleving en van daaruit leven en kiezen. Deze methode leert je om met niet-oordelende aandacht bij vage lichamelijke gevoelens over een persoon of situatie in je leven aanwezig te zijn. Als je er bij blijft en het erkenning geeft, kan die lichamelijk gevoelde betekenis zich verder verduidelijken en ontvouwen.

Eugene Gendlin deed wetenschappelijk onderzoek naar het verschil tussen cliënten die wel en niet succesvol waren in therapie. Hij ontdekte dat cliënten in een succesvolle therapie op een andere manier spraken: bedachtzamer, met meer innerlijke aandacht, meer zoekend naar woorden. Hij noemde deze vaardigheid Focusing en vond een manier om dit aan te leren aan mensen die dit niet spontaan doen.

Focusing leren is een proces. De basiscursus Focusing is voor iedereen toegankelijk. Je hoeft geen voorkennis te hebben. Het verlangen om beter in je vel te zitten, emotioneel stabieler te zijn, betere keuzes te maken,… volstaat. Als je met Verbindende Communicatie bezig bent, kan Focusing je helpen om dichter bij je gevoelens en behoeften te geraken en deze in woorden om te zetten.

Op hun website vind je het aanbod van de door The International Focusing Institute erkende Focusing professionals. Welkom!

Focusing is
je aandacht brengen bij
het zich vormen van
het specifieke maar onduidelijke
lichamelijk gevoel
van wat een situatie jou doet.
Vanuit die ‘plaats’ kan,
binnen jouw focusaandacht
en met behulp van bepaalde vragen
een lichamelijk gevoelde veranderingsstap komen.

Frans Depestele

Back To Top