Ga naar hoofdinhoud

Wat mindfulness kan betekenen

Het verhaal van Emelie

“Het duidelijkste effect na het 8-wekenprogramma van mindfulness was voor mij de alternatieven die ik leerde om om te gaan met stress, spanning en piekeren. Mijn natuurlijke reactie was altijd geweest: nog meer nadenken (over hoe ik het anders kon aanpakken) wat nog meer leidde tot piekeren, meer spanning en meer stress. Nu heb ik een breder palet aan mogelijkheden, en kan ik bewust voor een andere reactie kiezen.

Het is niet dat ik vandaag de dag niet meer pieker of geen stress ervaar. Wél kan ik het nu sneller herkennen. Het is ook niet zo dat ik vanaf die training elke dag mijn meditatiematje uitrol; wel integendeel. Wél weet ik nu wat me kan helpen als mijn hoofd op hol slaat met ‘worst-case’ scenario’s.”

Een stopknop aan het denken is er nooit, maar je kan wel pauzeren of zelfs vertragen

“Ik leerde technieken om naar mijn gedachten te kijken en ze niet meteen te geloven of te aanvaarden.  Ik besef nu ook veel beter dat het onmogelijk is om alleen maar het perfecte leventje te hebben. Frustratie, onmacht en kwaadheid horen ook bij een écht leven.

Wat ik enorm waardeerde bij het 8-wekenprogramma is dat het stap per stap werd opgebouwd. Je start met kleine oefeningen en doorheen het traject krijg je een overzicht van meditaties, bewustwordingstechnieken en theoretische achtergrond over spanning en stress. Niet alles paste bij mijn manier van denken, maar dat hoeft ook niet. Ook voor mijn eerder nuchtere brein kon ik veel handige tips en methoden uitproberen en integreren.”

Check onze meditaties bij Tips & Tools

Emelie Carpentier

Back To Top