- Startpagina Boos zijn is oké!
- Week 2: Wat maakt je zo boos?
- Week 3: Boos hoofd, boos lijf! En boosheid te lijf!
- Week 4: Ik boos, jij boos. Iedereen boos?
Wat moedig dat je hier bent en wil bijleren rond boosheid! Door deze blog van #booszijnisoké te lezen, erken je al dat boosheid een belangrijke emotie is, die in ieders leven speelt. Dit is het eerste bericht van vier met uitleg, inspiratie en oefeningen, waarbij we je 4 weken lang mee op reis nemen in het boeiende gevoelslandschap rond boosheid. Door de oefeningen mee te doen, zal je er meer uithalen, maar je bepaalt zelf hoe je met deze berichten aan de slag gaat.
Ben je er klaar voor? Laat het ons dan eerst en vooral over jouw moed hebben!
Wil je deze blogs nog sneller lezen? Schrijf je dan in op onze mailinglijst van Boos zijn is oké. Je krijgt #2, #3 en #4 toegestuurd op 22/11, 29/11 en 6/12. Of je kan het telkens enkele dagen later lezen op deze website.

Wie is er bang van boos zijn?
Want ja, je bent moedig om je in te schrijven op deze campagne. Het is moedig om te werken rond een intense emotie zoals boosheid. Sterker nog: boosheid is maatschappelijk eigenlijk niet zo goed aanvaard. Boosheid wordt gezien als een ‘negatieve’ emotie, iets dat we liever niet voelen en best niet aan elkaar tonen. En dus proberen we onze boosheid onder de mat te vegen en te verstoppen voor anderen. In zelfhulpboeken en cursussen lees je heel vaak tips om je boosheid te voorkomen of ‘los te laten’, als ware het vooral een vermijdbare emotie. Iets ongewenst.
Boos zijn is nochtans een universeel gevoel met heel wat gradaties, en gewoon deel van het leven. Een heel belangrijke emotie ook, die je veel te vertellen heeft. Er bestaan immers geen ‘negatieve’ of ‘onwenselijke’ emoties. Maar wat als we nu eens naar onze boosheid gaan luisteren, ze doorvoelen en verkennen in plaats van haar te ontwijken? Wat wil onze boosheid ons dan zeggen? Dat gaan we samen ontdekken.
Je boos voelen is één ding. Weten wat er dan met je gebeurt een ander. Er goed mee omgaan, tot slot, is niet altijd gemakkelijk. Vaak loopt het verkeerd bij hoe boosheid ‘eruit komt’. En dat zorgt er mee voor dat boosheid niet zo erg aanvaard wordt. Maar ook daar kan je iets aan doen. Hoe dan die boosheid constructief uiten, op een manier waarop je de relatie met de ander niet schaadt, is de uitdaging… Dat kan je leren! Je hoeft dus niet bang te zijn van boosheid. Boos zijn is oké!

De eigenschappen van boosheid
We besluiten deze week met de eerste stappen in het verkennen van boosheid. Laat ons om te beginnen eens kijken naar de eigenschappen van boosheid:
- Boosheid is een emotie die subjectief is: waar Jan razend van wordt, doet Els alleen maar zuchten en omgekeerd.
- Er zijn verschillende uitingsvormen van boosheid: je kan (de neiging hebben om te) ontploffen of opkroppen.
- Bij boosheid komt veel energie vrij. Het is de kunst deze energie om te buigen tot iets constructiefs en positiefs, en niet destructief te laten botsen.
- Bij boosheid ben je vaak gericht op wat je niet wilt, in plaats van op wat je wel wilt.
- Boosheid is in de meeste gevallen gericht op de ander. In 10 procent van de situaties is boosheid ook gericht naar jezelf.
Herken je dit? Prima, we gaan ermee aan de slag!

Challenges van deze week
1. Start met je Booszijnisoké Dagboekje

Ben je de komende weken al eens boos? Of misschien eerder lastig, gefrustreerd, geïrriteerd? Of wat dacht je van laaiend, nijdig, ambetant, kwaad of razend? Schrijf het op in ons Booszijnisoké Dagboekje.
Je hoeft nu nog niks anders dan te noteren dan het moment waarop je je boos voelde, wat er gebeurde en de mate van je boosheid – van ergernis tot razend – aan te vinken op de schaal. Print het dagboekje af en sta elke dag even bij stil bij mogelijke boze momentjes. Ook ‘kleine momenten van boosheid’ zijn oké. De komende weken gaan we hier verder mee aan de slag.

2. Hoe schoon is jouw boosheid?
Boosheid is een emotie die we niet graag tonen. We zijn het niet gewend, het voelt als onwenselijk. Maar boosheid hoort bij het leven. Weet jij hoe je er uitziet als je boos bent? Maak eens een selfie van jezelf met een boos gezicht en bekijk hem goed. Wat voel je hierbij?
Zet ‘m neer op ons fotobord ‘Boosheid: Taboe of Boeha!’
Wij delen later alle moedige selfies met #booszijnisoké anoniem op sociale media. Ervaar jij trouwens een sociaal taboe op boosheid? Dat kan je ons ook op het fotobord laten weten. Schrijf je idee hierover neer met of zonder je foto. Of bekijk gewoon wat anderen doen op ‘Boosheid: Taboe of Boeha!’.

3. E-card: omarm je boosheid

Om te versturen als je toch eens te fel was. Een fijne kaart over boosheid, met illustratie van Yule Hermans. Downloadbaar als PDF of stuur ‘m rechtsreeks als e-card via onze website.