Skip to content

Boos zijn is oké 😡 week 4 😠 Ik boos, jij boos. Iedereen boos?

Proficiat! Al vier blogs ben je bezig met ons boosheid te verkennen. De eerste drie ging je aan de slag met je eigen boosheid. Het mooie is dat je hierdoor ook beter om kan gaan met… de boosheid van een ander! Empathisch luisteren staat hierbij steeds centraal: deze vaardigheid helpt je onderliggende behoeften die tot frustratie en boosheid leiden, mee te onderscheppen. Vraag eens of het klopt wat je denkt te horen bij de ander.

Soms ontaardt boosheid echter in iets anders: grenzen worden overschreden en dan is het zaak die grenzen scherp te stellen. Of boosheid komt voort uit een groter onrecht, waardoor je de behoefte voelt er samen met anderen mee aan de slag te gaan. Boosheid wordt dan een energie die mee de wereld kan verbeteren. Daar staan we deze laatste week allemaal even bij stil, en we wijzen je de weg naar meer leesvoer rond deze thema’s.

De boosheid van de ander

Voor we hiermee starten, even een disclaimer! Heel mooi als je je klaar voelt om om te gaan met de boosheid van een ander. Maar! Trek voor jezelf duidelijke grenzen: gaat het niet meer om boosheid, maar om agressie, dan stopt het. Agressie is nooit oké. Daarom is het goed om ook vooraf over je eigen grenzen na te denken, dat bekijken we zo meteen. Wil je meer weten over het thema omgaan met agressie, dan kan je ook daarvoor bij ons terecht. We gaan er in deze mailing echter niet verder op in.

Terug naar boosheid dus! Wij mensen hebben gelukkig de gave van empathie in ons: als je weet dat boosheid bij jezelf ontstaat doordat een behoefte niet ingevuld is, dan kan je dit ook herkennen en erkennen bij de ander. Dan hoef je boosheid van een ander ook niet meer zo persoonlijk op te vatten: je bent misschien wel de trigger voor iemand om boos te zijn, maar je bent niet de oorzaak. En je kan zelfs helpen om te zoeken naar welke behoefte niet ingevuld is bij de ander. Dit kan je doen door – nadat de ander wat tot rust gekomen is – empathisch te luisteren naar haar of zijn verhaal. Tijdens dat luisteren kan je af en toe empathisch gissen. Vraag of het klopt wat je hoort, en of het deze of die behoefte is die niet ingevuld is.

Tussenkomen en bemiddelen

Nog straffer: als je goed begrijpt hoe boosheid werkt, kan je eventueel tussenkomen bij mensen die in ruzie zijn en proberen hen te helpen de verbinding terug te vinden. Dit noemen we ook wel informeel bemiddelen. Meer tips over hoe dat werkt lees je in ons artikel ‘Informeel bemiddelen toepassen in het dagelijks leven’.

Grenzen aan boosheid

Je empathisch opstellen voor de ander wil in geen geval zeggen dat je zomaar alles moet begrijpen en aanvaarden. Je kan begrip opbrengen voor de ander, maar moet nooit agressief gedrag – of dat nu verbaal of fysiek is – tolereren. In zo’n geval blijf je kalm en stel je meteen duidelijke grenzen. Vind je het moeilijk om grenzen aan te geven op zulke lastige momenten? Dan kan je hier best geregeld mee oefenen in situaties die nog niet geëscaleerd zijn. Hierover lees je meer in ons e-boek ‘Grenzen stellen met Verbindende Communicatie’.

Samen boosheid transformeren door actie

Soms zijn we ook boos, omdat we zien dat er maatschappelijk zaken fout lopen. Deze boosheid is perfect te rechtvaardigen en hoeft ook niet bij jezelf getransformeerd te worden. Boosheid over onrechtvaardige zaken in onze wereld, kan leiden tot constructief activisme en de wens om de wereld beter te maken. Ben je op zoek naar ruimte voor herbronning, inspiratie en verbinding te midden van al wat gaande is in de wereld? Dan kan het boek ‘Actieve Hoop’ je op weg helpen om hier beter mee om te gaan.

Tot slot: boosheid is een sterke kracht in je leven en géén probleem. We hopen dat je daar inmiddels al achter bent. In dit filmpje van 13 minuten legt woede-onderzoeker Ryan Martin uit waarom en hoe.

We hopen dat we je met deze challenge hebben kunnen overtuigen waarom boosheid niet verkeerd is, en hoe je er op een positieve manier mee aan de slag kan gaan in je leven. Of het nu je eigen boosheid leren kennen en bevrienden is, of die van een ander, of samen vanuit boosheid over onrecht actie ondernemen is… Boos zijn is oké! Alvast veel succes!

11. Blader eens door je dagboek met wat afstand

Neem je dagboek er nog eens bij: zie jij een behoefte die vaak terugkeert als je boos wordt? Misschien is het nodig om te kijken of je je grenzen wel voldoende bewaakt op dit vlak, of bij een bepaalde persoon. Of gaat het om groter onrecht? Dan kan je zoeken naar constructieve manieren om je boosheid te kanaliseren, door te praten met gelijkgezinden of te zoeken naar een groep of vereniging die hierrond actief is.

12. Oefening in empathisch luisteren

Schrijf in een paar woorden een opmerking of een non-verbaal signaal op dat jou raakte of waarbij je getriggerd werd?

Vul vervolgens de 4 manieren in waarop je deze boodschap kan horen en erop reageren.

13. E-boek: grenzen stellen

In dit e-boek gaan we dieper in op aandacht voor behoeften van jezelf (en ook een beetje van de ander), herkennen en stellen van je eigen grenzen en hoe je dit in verbinding met de ander kan doen.

14. Informeel bemiddelen toepassen in het dagelijks leven

Informeel bemiddelen, in feite komt dat neer op “sticking your nose into other people’s business” opdat er meer verbinding wordt gecreëerd tussen de betrokken partijen. Hoe pak je het aan? Waar ligt de focus juist? We zetten het graag voor jou allemaal op een rij.

Back To Top